Zeytinyağını Mutfakta Nasıl saklamak gerekir?


Annemdenetimde Dyt. Gülden Kılınç'a sorduk... 

 

Zeytinyağı sofralarımızda en çok kullandığımız şifa kaynağı besinlerin başında gelir. Yaptığım ev ve mutfak denetimlerinde en çok yapılan yanlış zeytinyağının saklanması üzerine oluyor. Zeytinyağı ışık, sıcaklık, hava ve zaman gibi etmenlerden etkilenmektedir. Bu nedenle zeytinyağının ışıktan etkilenmeyecek ambalajlarda satışa sunulması çok çok önemlidir. Zeytinyağı alırken ve muhafaza edilirken dikkat edilmesi gerekenler ;

 Zeytinyağı plastik ambalajlarda asla muhafaza edilmemelidir.

Üreticisinin kim olduğu, nasıl üretildiği belli olmayan zeytinyağı asla alınmamalıdır.

Zeytinyağı koyu renkli cam şişede muhafaza edilmeli, güneş ışığından etkilenmeyecek ambalajlara konulmalıdır.

Şeffaf cam şişede muhafaza edilen zeytinyağı içerisinde bulunan klorofil, güneş ışığına maruz kaldığında okside olarak istenmeyen lezzetler oluşturmaktadır.

Zeytinyağı yüksek sıcaklıktaki bir ortamda muhafaza edildiğinde asitliği artar bu nedenle serin ve karanlık yerlerde zeytinyağı muhafaza edilmelidir.

Zeytinyağı ağzı sıkı bir şekilde kapatılarak hava ile teması önlenecek şekilde muhafaza edilmelidir.

En çok yapılan hata ise zeytinyağı tenekelerinin daha rahat boşaltılması için kenarının delinmesidir.

Hava ile temas eden zeytinyağı okside olur, ekşir ve tadı bozulur.

Zeytinyağı deterjanların, kimyasal içeren maddelerin, mutfak tüpünün, kokulu ürünlerin yanında asla muhafaza edilmemelidir. Bu nedenle mutfak tezgahı altında saklanmamalıdır.

Zeytinyağının nemli ortamlarda muhafaza edilmesi uygun değildir.

Zeytinyağı serin ve kuru yerlerde 22 derece sıcaklığı geçmeyecek şekilde muhafaza edilmelidir.

Darbe görmüş tenekelerdeki zeytinyağı tüketilmemelidir.

Ağzı açık muhafaza edilmiş zeytinyağları tüketilmemelidir.

Soğuk Sıkım Zeytinyağ kullanılmalıdır.

Damak tadına göre erken hasat, çiğ yağ, natürel sızma, posalı, delice yağ gibi yağlar tüketilebilir.