*Çocuklarda beyin gelişimini ve kemiklerinin güçlenmesini hızlandırır. Başta E vitamini olmak üzere A, D, K vitaminleri içerir. Bu vitaminlerin sayesinde hücrelerin yenilenmesinde doku ve organların yaşlanmasını geciktirmede etkilidir.
*Cildi besler, saçları korur. Özellikle zeytinyağ sabunu (zeytinyağlı sabun değil, zeytinyağ sabunu ve PBA içermeyen) ph değeri ve de içerenleri dolayısıyla yüz ve vücutta kullanılması en sağlıklı sabunlardan biridir.
*İçerdiği linoleik asit sayesinde anne sütünden kesilmiş bebeklere (4 -5 aydan sonra bir kaç damla) yağsız inek sütüne karıştırılarak verilir. Bebekler için doğal besin işlevi görür.
*Zeytinyağının en önemli özelliklerinden biride kalp ve damar hastalıkları üzerindeki olumlu etkisidir. Kalp krizi riskini azalttığı gözlenmiştir. Akdeniz ülkelerinde yaşayanların kalp krizi riskinin diğer ülkelere göre daha az olduğu görülmüştür
*Zayıflama diyetlerinde zeytinyağını öğünlerden çıkartmak son derece sakıncalıdır. Bileşenleri dolayısıyla bedenin doğru beslenmesinde en önemli yapı taşlarına sahiptir.
*Sporcular için zeytinyağı çok önemlidir. Zeytinyağın içerisinde bulunan oleik asit kaslar tarafından en kolay yakılan ve en kolay hazmedilen yağdır.
*Zeytinyağının bağırsak kanserine karşı koruyucu özelliğe sahip olduğu belirlenmiştir. Doktorlar zeytinyağının bağırsak kanserinin başlamasını engellemek için midedeki asitle tepkimeye girdiğini keşfetmişlerdir..
*Tansiyon düşürücü: Archives of Internal Medicine dergisinin 27 Mart 2000 tarihli sayısında yayınlanan bir çalışma, zeytinyağının yüksek tansiyona olumlu etkisini bir kez daha vurgulamaktadır. Ayrıca zeytin ağacının yaprağı ile tansiyon düşürücü ilaçlar yapılmaktadır.
* İç organlara faydaları: Zeytinyağı mide asidini azaltarak mideyi gastrit ve ülser gibi hastalıklara karşı korur. Bunun yanı sıra safra salgısını harekete geçirerek, sindirimin en mükemmel hale gelmesini sağlar. Safra kesesinin boşalma işlemini düzenler ve safra taşı riskini azaltır. Ayrıca içindeki klor sayesinde de böbreğin çalışmasına yardımcı olur ve böylece vücudun atıklardan arınmasını kolaylaştırır. Bunların yanı sıra beyin damarlarının sağlığına da olumlu etkisi vardır.
*Yaşlanmayı önlemesi: Zeytinyağının içerdiği vitaminler, hücre yenileyici özelliklere sahip oldukları için, yaşlılık tedavisinde de kullanılır, cildi besler ve korurlar. Besinlerle beraber bedenimize "serbest radikal" denilen bazı maddeleri de alırız. Zeytinyağı, başta E vitamini olmak üzere, içerdiği çok sayıdaki antioksidan maddeyle bu zararlı maddelerin vücudumuzda neden olduğu tahribatı önler, hücrelerimizi yeniler, doku ve organlarımızın yaşlanmasını geciktirir.
Zeytinyağı Kullanım Alanları
* Kurumuş ve çatlamış dudak için merhem olarak kullanılabilir.
* Kurumuş saçların dayanıklılığını ve esnekliğini artırır.
* Saçtaki kepeği ve dökülmeyi engeller. Saçı parlatır.
* Tırnakları güzelleştirir ve güçlendirir.
* Banyo suyuna katıldığında canlandırır ve yumuşaklık sağlar.
* Zeytinyağı ile doğum çatlakları azaltılabilir.
* Emzirenler için en iyi göğüs ucu bakımı zeytinyağı ile yapılır.
* Bebeklerin poposundaki pişiğe ve başlarındaki konak problemlerine çok iyi gelir.
* Bebeğe zeytinyağı ile uygulanan masaj sağlıklı ve canlandırıcıdır.
* Ellerdeki, derideki veya saçtaki boyayı çıkarmakta kullanılır.
* Soğuktan donmaya karşı koruyucudur.
* Kesiklerde ve su toplanmasında faydalıdır. Acılı güneş yanıklarında kızarmış deri zeytinyağı ile ovularak rahatlatılabilir.
* Kuru ve çatlak ciltlere yararlıdır.
* Kas kramplarını tedavi eder.
* Sivrisinekler zeytinyağı sürülmüş cildi ısırmazlar.
* Keneleri etkisiz hale getirir.