TİP2 DİYABET TEDAVİSİNDE SIZMA ZEYTİNYAĞI TÜKETMENİN FAYDALARI
TİP2 Diyabet hastalığı; vücudun insülin yokluğu/eksikliği/etkisizliği nedeni ile besin olarak, normal miktarlarda alınan karbonhidratların bile işlenememesi sonucu kan şekerinin yükselmesidir.
TİP2 Diyabet, Dünya’da salgın bir hastalık gibi ilerliyor. Bugün itibariyle 300 milyon tanısı konulmuş vaka var ve 2030 yılında bu rakamın 600 milyona ulaşması bekleniyor.
TİP2 Diyabet riskini düşürmek için uygulanabilecek yöntemlerle ilgili bilgiler oldukça geneldir. Aynı zamanda bu hastalığın tedavisi ve yönetimi de oldukça zordur.
Ancak Biochemical & Biophysical Research Communications Dergisi; 2016 tarihli yayınlanan makalesi ile; son dönemlerde yapılan araştırmalarda sızma zeytinyağının TİP2 Diyabet tedavisinde kullanılmasının ne kadar faydalı olduğunu ortaya koydu.
TİP2 Diyabette; endplozmik reticulum stresi, pankreatik beta hücrelerinin doğru çalışmamasına neden olmaktadır. Bu makaledeki çalışmada, Sızma zeytinyağında bulunan “tyrosol” isimli antioksidan polifenolik bileşiğin ise beta hücre disfonksiyonuna karşı koruma sağladığını ve endoplazmik reticulum stress kaynaklı beta hücre ölümlerini engellediği ortaya konulmaktadır..
Yani sabahları aç karnına alınacak 1 kaşık gerçek sızma zeytinyağının kan değerlerini nasıl dengelediğinin bir diğer kanıtıdır.
Araştırmanın detayını ve yazının orjinal kaynağını aşağıdaki linkten okuyabilirsiniz.