Rutgers Nutritional bilim adamları ve New York Hunter Kolejinde görevli iki kanser biyoloğunun yaptığı ve birçok kanser enstitüsü kabul ettiği bir araştırmaya göre; Sızma zeytinyağında bulunan oleacanthal sağlıklı hücrelere zarar vermeden kanser hücrelerini yok eden bir enzim salgılıyor.
School of Environmental and Biological Sciences okulundan Profesör Paul Breslin ve Hunter College’dan David Foster ve Onica Le Gendre hazırladığı ve Moleclular and Cellular Oncology’de yayınlanan raporda yer alan bilgilere göre; Oleocanthal, hücre içerisinde yer alan atık depolama sistemi 'lysosom' kesesini hedef alarak keseyi patlatıyor. Pandoranın kutusu gibi açılan kese hücreyi zehirliyor ve kanserli hücre kendini yok ediyor. İşin en mucizevi tarafı ise, Olecanthal sadece kanserli hücreleri kendine hedef alırken sağlıklı hücreyi bu işlem esnasında uykuya yatırıyor. Sağlıklı hücre bir gün sonra hayatına kaldığı yerden devam ediyor.
Burada bir parantez açarak Oleocanthal’ı belki bir daha açıklamamızda fayda var. Daha önceki yazılarımızda bu maddenin özellikle Alzheimer için nasıl bir umut olduğunu belirtmiştik.
Oleocanthal sızma zeytinyağında bulunan doğal fenolik bileşik tipidir. Olecanthal bir tyrosol esterdir ve kimyasal yapısı zeytinyağı içersinde bulunan oleoropein ile ilgilidir.
Anti enflamatuar ve antioksidan etkisi olduğu kanıtlanmıştır. Uzun dönem küçük dozajlar halinde, sabahları bir kaşık tüketildiğinde Akdeniz diyetini hayat tarzı haline getirmiş toplumlarda da gözlemleneceği gibi,kalp rahatsızlıklarında, Alzheimer ve kanser vaka adetlerinde düşüş saptanmıştır.
Kaldığımız yerden devam edecek olursak araştırmacıların bir sonraki adımı, bu çalışmayı laboratuvar şartlarının bir adım ötesine taşımak ve deneysel tedavilere başlamaktır. Burada açıklık getirilmesi gereken bir başka nokta ise Olecanthal hassasiyeti, kanserli hücrelerin, sağlıklı hücrelere nazaran bu maddeye karşı neden daha fazla hassasiyet gösterdiği…
Tabiat ana veya ölümsüz ağaç mücizesi diyebilir miyiz???