Hangi Zeytinyağını Hangi Yemekte kullanmalıyım?


Çiğ Yağ: Aterna’da özenle topladığımız zeytinleri bekletmeden değirmende ezerek hamur haline getiriyoruz. Bu hamurlaştırma esnasında, kendiliğinden bir yağ çıkıyor. Çıkan bu yağı enjektörlerle çekerek direkt krom borular aracılığıyla krom tanklara taşınır. Havayla teması kesilir ve dinlenmeye bırakılır.
Çiğ Yağ, zeytin sıkım işleminde çok az çıkar. Bu yağa zeytin sütü, kavata yağı, burun veya tekne de denir. Eskiden şifa niyetine kullanılan bu yağı, bugün hala bazı ülkelerin sadece eczanelerinde bulmak mümkündür.

Çiğ yağ her sabah bir çay kaşığı aç karnına içiniz. Çiğ yağ polifenol ( anti oksidan) açısından çok zengindir çok az üretilebildiği için ancak sağlık odaklı tüketilmesi tavsiye edebiliyoruz

Erken Hasat: Yeşilken, olgunlaşmadan bizim tabirimizle etlenmeden topladığımız zeytinlerden elde ettiğimiz natürel sızma zeytinyağıdır ( extra virgin).  Bu dönemde toplanan zeytinin aroması çok yüksek ancak yağ verimi  az olur. Dolayısıyla  bu ürünümüzü yoğun zeytinyağı aroması seven müşterilerimize tavsiye ediyoruz. Bunu içmek yerine ( içecek polifenolu yüksek başka yağlarımız var)  bol bol salatalarınıza, zeytinyağlılarınıza kullanınız. Unutmayın zeytinyağlıyı masaya getirmeden şöyle üstüne gezdiriniz ki nefaseti artsın. Meyve aroması yüksek, boğaza hafifçe dokunan acısı az, yumuşak bir tat profile vardır.

Salatalara bol bol koyun, sabah kahvaltıya tek başına koyun, kekik pul biber istemez , zeytinyağlıları masaya getirmeden, şöyle hafifçe üstüne gezdirin.

Naturel Sızma Zeytinyağı: Zeytin ilk meyve durduğunda siyah olmaz. Yeşil, bordo, mor ve sonra siyah olur. Böyle bir renk skalası vardır.  Siyaha dönmeden topladığımız zeytinlerden elde ettiğimiz ürünümüzdür. Her türlü yemeğe kullanabilirsiniz. Hafif meyve aromalı acısız bir tat profile vardır.

Aterna Naturel Sızma Zeytinyağı, tüm genel kullanım için, özellikle de soğuk servis edilen geleneksel Akdeniz yemeklerinde, salatalarda rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Sızma Zeytinyağı: Siyah olan zeytinlerden elde ettiğimiz bu yağ aroma açısından hafiftir. Evde özellikle zeytinyağlı yiyemeyen “ama tadı çok ağır” diyenleri ( ki genelde çocuklardır) kandırmak için birebirdir. Her türlü yemeğe kullanabilirsiniz, 'pilav' dahil. Aroması az, acısız bir tat profile vardır.

Delice Zeytinyağı: Delice, aşılanmamış yabani zeytin ağacıdır. Zeytinleri minik olur ve çok zor toplanır. Bu yüzden bir çok üretici tercih etmez. İşte biz doğanın mucizesi olan bu deli zeytinleri tek tek elle topluyoruz ve kendi sıkım makinamızda sıkıyoruz. Ölümsüz ağacın altın değerindeki özünü size sunuyoruz. Acımsı, boğazı yakan bir tad deliceyi sabahları aç karnına, eğer yapamıyorsanız , bir parça ekmekle tüketmenizi tavsiye ederiz. Sınırlı miktarda üretildiği için maalesef salatalarınıza bol bol koyun diyemiyoruz. Herkes birer tane alsın ki daha çok insana ulaşabilelim.

Özel Seri Zeytinyağları: Zeytinliğimizin tarihi çok eskiye uzanıyor. O kadar yaşlı ağaçlar var ki sonunda merakımızdan ağaçlarımıza yaş tespiti yaptırdık. Buna göre :

11 adet 1500 yaşın üstünde
120 adet 1000 yaşın üstünde
1000 adette 500 yaşın üstünde

ağaçlarımız var. Düşündük taşındık ve bunları ayrı ayrı toplamaya karar verdik. Her yaş grubuna bir renk belirledik; mor renk 1500 + yaş üstü, sarı renk 1000+ yaşın üstünde, kırmızı ise 500+ yaşın üstü için. Ve ayrı ayrı topladığımız bu zeytinleri ayrı ayrı sıktık ve şişeledik. Bir adım daha ileri götürerek, yağların polifenol oranlarına baktırmak için bunları A.B.D. uluslararası akreditasyonu bir labratuara gönderdik. Elimizdeki istatistiki bilgi olması için bunu birkaç yıl yapacağız. Çünkü ağacın yaşı arttıkça sahip olduğu polifenol değeri de artıyor.

Bu yaptığımız DÜNYADA İLK…
Bu kadar özel yağları özel ambalajda ve sınırlı sayıda sizlere sunabiliyoruz. Yağı elinize aldığınızda aslında geçmişi elinizde tutuyorsunuz.

Posalı Yağ: İşte bu, çiğ yağ ile birlikte yağların şahıdır. Sadece hasat boyunca çıkar. Sıkılan ilk parti yağlarını hiç filtre etmeden direk posasıyla beraber şişeleriz.  Bu yağı ister için, ister elinize yüzünüze, özellikle göz çevresine ( aman gözünüze kaçırmayın çok yakar) sürün, ama asla bekletmeyin, hemen tüketin. Buram buram zeytin ve hafif narenciye tadı alacağınız bu yağı ekim ve kasım ayları içerisinde bulabilirsiniz.