Sızma zeytin yağı ( EVOO) Alzheimer ve Parkinsonakarşı beynimizi nasıl koruyor?
5 ocak 2016 tarihinde “journal of FoodSCienceandTechnology “ dergisinde yapılan testler üzerine bir araştırma raporu yayınlandı. Buna göre çoklu doymamış yağ ( PUFA) vücuttaki reaktif oksijen türlerinin oranını arttırmaktadır ( biyolojik sistemlerdeki en önemli serbest radikaller oksijenden oluşan radikallerdir ve bunlara reaktif oksijen türleri, ROS, adı verilmektedir. Bu düşük seviyede anti–oksidan enzimleri ve merkezi sinir sisteminde yüksek oksijen kullanımı ile birleştiğinde, daha yüksek oksidatif hasara neden oluyor, bu da Alzheimer, Parkinson gibi hastalıkların temel sebeplerindendir.
1940 lardan beri “2,4-Dichlorophenoxyacetic acid” olarak bilinen tarım ilacı, tarım ve orman endüstrisinde kullanılmıştır. Tüm canlılar, bu tarım ilacının neden olduğu kirletilmiş hava, içme suyu, toprak ve besin maddelerinden etkilenmiştir. 2,4D serbest radikallerin üremesine neden olan nörotoksik etkisi kanıtlanmıştır.
Yayınlanan çalışma, sızma zeytinyağında bulunan fenollerin biyolojik etkisi, antioksidan ve antienflamatuar etkisi yaratarak beyini Reaktif oksijen türlerinden temizliyor. Bu fenoller sadece Alzheimer ve Parkinson’a karşı değil, beyindeki damar tıkanıkları, Huntington hastalığı, periferalnöropati karşı koruma sağlıyor.
Kısaca sızma zeytinyağı, tarım ilaçlarının da oluşmasında büyük rol oynadığı oksidatifstress ve buna bağlı Parkinson ve Alzheimer gibi nörolojik hasarlara karşı koruma sağlayan terapatik bir strateji olabilir.
Daha detaylı bilgi için: http://www.oliveoiltimes.com/olive-oil-health-news/how-evoo-exerts-neuroprotective-activity-against-alzheimers-and-parkinsons-disease/50503