Aterna Adaçayı 30 gr.
Ada Çayı Nelere İyi Gelir?
Ada çayı, dünya mutfaklarında kullanılan aromatik bir bitkidir. Nane ile birlikte Salvia officinalis ailesinden gelen ada çayı, güçlü bir tada sahip olduğu için az miktarda kullanılır. İçeriğindeki besin maddeleri ve bileşenler ada çayını beslenme açısından oldukça değerlidir. Ada çayı A, B1, B6, C, K vitamini gibi vitaminlerin yanında kalsiyum, magnezyum, fosfor, sodyum, potasyum, çinko, demir, niasin, tiamin ve folat minerallerini içerir. Kafur, karnosik asit, karnosol ve fenolik asit kaynağıdır. Kafur, ada çayına keskin aromasını veren yağdır. Kafur etken maddesi, sinir uçlarını uyarır. Şiddetli uygulandığında sıcak, nazikçe uygulandığında ferahlatıcı bir etkisi bulunur. Karnosol ve karnosik asit ise antioksidan ve anti-inflamatuvar özelliğe sahiptir. Bunlar vücutta kan şekeri, lipidler ve iltihabı düzenlemeye yardımcı olan reseptörleri aktive eder. Fenolik asitler de hücreleri serbest radikallerin neden olduğu oksidatif hasardan koruyan bitkisel kimyasal olarak bilinirler. Antioksidanlar, serbest radikaller olarak bilinen zararlı bileşikleri nötralize etmek için çalışır. Serbest radikallerin vücutta birikmesi tip 2 diyabet gibi bazı kronik hastalıklara ve bazı kanser türlerine neden olurlar. Antioksidan olan rozmarinik asit zengini ada çayının kan şekerini düşürdüğü ve inflamasyonu azalttığı bilinir.
Ada çayı bitkisi Türkiye’de genellikle çay olarak tüketilse de mutfaklarda ayrıca baharat ve aroma verici olarak kullanılır.
Tamamlayıcı ve önleyici tedavi açısından aşağıda yer alan sağlık sorunlarında faydalı bitki çayı olarak hayatımızda yerini alır;
- Soğuk algınlığı
- Yorgunluk
- Yüksek kolesterol
- Sıcak basmaları
- Hafıza sorunları
- Boğaz ağrısı
- Güneş yanıkları
- Kanser
Anti-İnflamatuar Etkisi Bulunur
Güçlü Kemik ve Kaslar İçin K vitamini zenginidir.
Cildinizi Besler KAfur maddesi doğal bir cilt bakım ürünüdür.
Ada Çayı ile Gargara Yaparak antibakteriyel özelliği ile diş sağlığında etkilidir.
Kanser Karşıtı Bileşenler İçerir Karnosol, kafur ve rozmanirik asit kanser karşıtı olarak bilinen bileşikleri içerir.
Kan Şekeri ve Kolesterol Düzeylerini Düşürebilir tip 2 diyabetin önlenmesi ve tedavisinde etkili olabilir. Ada çayı PPAR gamma molekülünü aktive ederek kolesterol seviyesinde de ciddi bir etki yaratır.
Beyni Güçlendirir araştırmalara göre, ada çayı ve rozmanirik asit, Alzheimer’a sebep olan amiloid plakların ortaya çıkmasını önlemeye yardımcı olur.
Menopozda Rahatlama Sağlayabilir menopoz döneminde yaşanan sıcak basmalarına iyi geldiği düşünülür.
Kalp Sağlığını Korur kolesterol ve trigliserid seviyelerini iyileştirmeye yardımcı olan ada çayının dolayısıyla kalp hastalıkları riskini düşürdüğü araştırmalarla saptanmıştır.
Sindirim Sorunlarında İçilebilir iştah kaybı, mide ağrısı, ishal, mide ekşimesi, gaz, şişkinlik ve hazımsızlık gibi sorunlar için de tüketilir.
Ada Çayı Tüketim Uyarısı * Ada çayındaki aroma verici thujone bileşeni aşırı tüketildiğinde toksik bir etki yaratarak zehirlenmeye neden olabilir. Huzursuzluk, kusma, baş dönmesi, hızlı kalp ritmi, titreme nöbeti ve böbrek hasarı ada çayının aşırı tüketildiğinde ortaya çıkan yan etkilerdir. Aşırı tüketmekten sakının.
*Dikkat edilmesi gereken bir diğer ada çayı kullanırken bazı ilaçlarla etkileşime geçebildiğinden doktora danışılmadan kullanılmaması tavsiye edilir. *Diyabet ilacı kullanan kişilerde ada çayı kan şekerini düşürücü etkisiyle birlikte hipoglisemiye neden olabilir.
* Böbrek hastalığı olan kişiler tarafından dikkatli tüketilmelidir.
* Hamilelerin thujone bileşeninin kasılmalara sebep olabilmesi nedeniyle ada çayı tüketmesi önerilmez.
*Hamile ve hamile kalmak isteyen kadınlarda adet olmayı kolaylaştırdığından ada çayının içilmesi tavsiye edilmez.
*Yine emziren annelerin ada çayı kullanmaması gerekir.
* Ada çayının anne sütünü azaltıcı etkisi olduğuna dair araştırmalar mevcuttur.
DİKKAT Ada çayı uzun süreli ve çokça tüketilmemelidir. Potansiyel riskleri anlayabilmeniz için mutlaka ada çayı tüketmeden doktora danışın.
NASIL DEMLEMELİSİNİZ?
Küçük bir demlikte su kaynatın, 2 tatlı kaşığı ada çayını kaynamış suya ekleyin ve kapağını kapatın. ⏳ 5 dakika kadar bekletip süzün. Bardağa koyduğunuzda birkaç damla limon sıkıp diyabet sorununuz yoksa 1 çay kaşığı bal ekleyebilirsiniz.
Ada çayını demlerken daha aromalı bir bitki çayı elde etmek isterseniz, içine bir avuç taze kekik ve taze zencefil dilimleri de koyabilirsiniz. Şifa olsun :)